Serviciile notariale includ copii legalizate simple ale actelor autentice, data certa, legalizari traduceri.
Apostila Haga este in fapt o stampila identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga si care se aplica direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia. Apostila de la Haga, indiferent de tara in care se aplica, are urmatoarea denumire: Apostille – Convention de la Haye du 5 Octobre 1961. Pentru recunoasterea internationala, documentele de stare civila, respectiv certificatele de nastere si casatorie, dupa ce li se aplica apostila de catre Institutia Prefectului, se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public, iar in final traducerea legalizata se supralegalizeaza cu apostila de catre Tribunalul competent. Va oferim toate serviciile necesare in vederea apostilarii documentelor de care aveti nevoie..
Actele oficiale traduse de un traducator autorizat si legalizate trebuie supralegalizate in cazul in care acestea produc efecte juridice pe teritoriul altui stat, ce nu face parte din Conventia de la Haga. Astfel, aceste acte trebuie supralegalizate de catre Ministerul Justitiei, apoi de Ministerul Afacerilor Externe si apoi de misiunea diplomatică a statului, respectiv in Romania. Aceasta procedura previne falsificarea actelor.
Procedura de recunoastere si echivalare a diplomelor de studii, foilor matricole si alte certificate de calificare ale cetatenilor romani ce doresc efectuarea studiilor sau angajarea in strainatate se efectueaza la CNRED.
Documentele de provenienta ce urmeaza sa isi produca efectul in strainatate trebuiesc supralegalizate la MAE, si ulterior de Ambasada tarii respective in Romania, sau de catre Ambasada Romaniei din tara in care vor fi utilizate actele. Documentele care emana de la o autoritate straină (care nu a aderat la Convenţia de la Haga din 5 octombrie 1961) si care urmeaza sa produca efecte in Romania, vor trebui vizate succesiv de catre:
1. Ministerul de Externe din tara de origine a actului.
2. Ambasada Romaniei acreditata in acel stat sau de ambasada straina acreditata in tara noastra.
3. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Departamentul consular, Biroul legalizari documente.
Documentele eliberate de o misiune diplomatica straina acreditata la Bucuresti, care urmeaza a fi folosite in faţa unei autoritati din Romania (certificat de cutumă, adeverinţă de stare civila, adeverinta rudenie etc) pot fi legalizate de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei.